1580
post-template-default,single,single-post,postid-1580,single-format-standard,wp-custom-logo,theme-stockholm,stockholm-core-2.3.2,woocommerce-no-js,tribe-no-js,tec-no-tickets-on-recurring,woolentor_current_theme_stockholm,select-theme-ver-9.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode_footer_adv_responsiveness,qode_footer_adv_responsiveness_1024,qode_footer_adv_responsiveness_one_column,qode_menu_center,qode-mobile-logo-set,qode-elegant-product-list,qode-single-product-large-gallery-type,qode-single-product-thumbs-below,woolentor-empty-cart,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-2481,tribe-theme-stockholm

A Sziget északi partján

Skandinávok a Szigeten

 

 

Tove Lo (SWE)

Nagyszínpad, péntek, aug. 9. 19:45

grunge-os skandipop

 

Idén Tove Lo (született Ebba Tove Elsa Nilsson) lesz a skandináv headliner, aki, szegény, Stockholm (és így Svédország) leggazdagabb részén, Djursholmban látta meg a napvilágot. Művésznevét nagyanyjától kapta hároméves korában, hiúzok iránt érzett szeretete okán (lo = hiúz). Gyerekkora óta különlegesen ír, a dalszövegei megszokottnál nyersebb őszintesége miatt „a legszomorúbb svéd lány” címet is megkapta… Óriási sikereket ér el, Grammy-je is van. Skandipop-királynő.

Anna of the North (NO)

A38 színpad, péntek, aug. 9. 23:45

skandipop

 

Anna of the North (született: Anna Lotterud) a norvégiai Gjøvikből indult, majd Melbourne után Oslóban kötött ki. Művésznevét az ausztrálok akasztották rá, de illik is hozzá. Amikor épp nem zenél vagy szenzuális képeket tölt fel az instagramra, grafikusként dolgozik. Egy helyütt azt mondta, egyre inkább odavan a serif betűkért. Mi is.

Tove Styrke (SWE)

A38 színpad, csütörtök, aug. 8. 17:00

skandipop

 

Tove Styrke (született: Tove Anna Linnéa Östman Styrke) egy umeå-i pop szenzáció, aki a svéd Idol tehetségkutatóban tűnt fel először, de félreértés ne essék, nem hétköznapi pop az övé. Elég hozzá annyi, hogy Björk miatt adta a fejét zenélésre, ami (hogy mást ne mondjunk) fellépőruháin is meglátszik. Ezekért már önmagában megéri elmenni a koncertjére.

 

A lenti klipben talán ismerős képek is szerepelnek, ld. az Észak 2018/3 képmellékletét!

Boy Pablo (NO)

A38 színpad, hétfő, aug. 12. 17:00

indie pop-rock

 

A bergeni Boy Pablo 2017-ben mesébe illő módon robbantotta fel az internetet. Egy délután véletlenül nem esett Bergenben, így a fiúk a ritka alkalmat megragadva lementek a fjordhoz egy kamerával és Everyday című számukhoz készítettek egy homemade videót (ld. alább). Feltöltötték a Youtube-ra, ahol az alkotás a kifürkészhetetlen algoritmusoknak köszönhetően néhány hónappal később rengeteg nagy előadó klipje után indult el automatikusan. Egykettőre milliók kezdtek rajongani értük. A szerencséjük mellett a humoruk is fantasztikus.

ALMA (FIN)

A38 színpad, csütörtök, aug. 13. 21:00

skandipop

 

Alma (született Alma-Sofia Miettinen) zenei karrierje a finn Idolból indulva állt rakétapályára. Brit rajongói a BBC híradása szerint megállás nélkül dobálják fel neki a melltartókat a színpadra, aminek oka egyelőre ismeretlen. Alma egy személyben megdönti a sztereotípiát, miszerint finnekből nem lehetnek sztárok. Többek között Sir Elton John is meg van vele elégedve. Lenyűgöző hajszínét egy szerelmes számban is megénekelte.

Courtesy (DK/GL)

Samsung Colosseum, kedd, aug. 13. 23:00

elektro, EBM

 

Courtesy (született Najaaraq Vestbirk) Grönlandon látta meg a napvilágot, és Koppenhágában nőtt fel. Mint mondják, manapság ő a dán főváros legnagyobb zenei exportcikke. A legváratlanabb (és -ismeretlenebb) lemezeket tudja feltenni a lejátszóra a legújabb dán elektro zenék mellé, vagyis előre borítékolhatjuk, hogy nem mindennapi zenére csöröghet majd, akinek csöröghetnéke lesz.

ANYA (DK)

Európa színpad, csütörtök, aug. 8. 15:15

skandipop, soul-hop

 

ANYA (született Anja Christoffer Pilsen), akárcsak Ady Endre, először jogot tanult, majd újságíró lett, végül költő helyett énekes-zeneszerző vált belőle. Miután írt öt számot, a Sony leszerződtette. Szóval érdemes rá odafigyelni. Mi szóltunk.

Jaakko Laitinen & Väärä Raha (FIN)

Global Village, csütörtök, aug. 8. 18:30

lappföldi-balkáni

 

‒ Hogy micsoda? Lappföldi-balkáni?!

‒ Ahogy mondja.

Sisus: Mosh Split (FIN)

Cirque du Sziget, aug. 8‒13. 15:00

performansz

 

Minden nap délután háromkor egy zseniális háromnegyedórás performanszot fog előadni a finn Sisus cirkuszi társulat. Úgy látjuk, öt energikus nő, humor (ld. a nevüket), abszurditás, akrobatika, ugrálókötelezés és egy porszívó lesz a színpadon.

JUCK (SWE)

Színház- és Táncsátor, péntek, aug. 9. 17:00

performansz

 

A JUCKkal, már bocsánat a kifejezésért, nem lehet baszakodni. Politikailag aktív, társadalomkritikus fiatal nők fogják ellentmondást nem tűrve elperformanszolni a szólás- és szexuális szabadság, a női jogok, a társadalmi konvenciók meghaladásának és látókörünk szélesítésének fontosságát.

+1

 

Koradélutánjainkat legjobban talán a Green szigeten tölthetjük, ahol egymást fogják érni a jobbnál jobb környezettudatos előadások és beszélgetések. Ezek közül is kifejezetten fontos számunkra a Greta Thunberg által ihletett (talán nem is olyan meglepő módon péntekre tett) Fridays for Future nap.