1477
post-template-default,single,single-post,postid-1477,single-format-standard,wp-custom-logo,theme-stockholm,stockholm-core-2.3.2,woocommerce-no-js,tribe-no-js,tec-no-tickets-on-recurring,woolentor_current_theme_stockholm,select-theme-ver-9.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode_footer_adv_responsiveness,qode_footer_adv_responsiveness_1024,qode_footer_adv_responsiveness_one_column,qode_menu_center,qode-mobile-logo-set,qode-elegant-product-list,qode-single-product-large-gallery-type,qode-single-product-thumbs-below,woolentor-empty-cart,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-2481,tribe-theme-stockholm

Brothers

Az Anders Thomas Jensen és Susanne Bier közös írása alapján készült 2004-es Brødre (magyar: Testvéred feleségét…) című filmet alapul véve David Benioff, a Trónok harca egyik producere átírt forgatókönyvéből 2009-ben Jim Sheridan rendezett egy amerikai remake-et, a Brothers-t. Aarhus, Európa 2017-es kulturális fővárosa, három színpadi művet készíttetett Bier filmjéből: egy musicalt, egy táncelőadást és egy operát. Ez utóbbi megírására Daníel Bjarnasont, az egyik legnépszerűbb kortárs izlandi zeneszerzőt kérték fel, akinek ez volt egyben első operája is. A művet 2017-ben mutatták be a világhírű Kaspar Holten rendezésében.

 

A Brothers az izlandi operairodalom egészen egyedülálló darabja. Ahogy Bjarnason fogalmaz: „Itt, Izlandon nem látunk valami sok modern operát. A Brothers ebben kivétel; egy nagyszabású operáról van szó. Teljes zenekarral, kórussal és rengeteg énekessel. Kisebb terekben, kevesebb közreműködővel lehetetlen volna előadni.”

Magyarországon jórészt az Armel Opera Fesztiválnak köszönhető, hogy több modern operát mutatnak be, mint Izlandon ‒ izlandi operát viszont korábban még nem láthatott a magyar közönség. A Brothers-t a fesztivál keretében 2019. július 2-án adja elő az Izlandi Opera a Müpában ‒ kiváló szólistákkal és karmesterrel. Nem könnyű darab sem a zenészek, sem a hallgatóság számára, viszont annál emlékezetesebb.

Michael: Oddur Arnþór Jónsson
Sarah: Marie Arnet
Nadia: Selma Buch Ørum Villumsen
Jamie, Michael bátyja: Joel Annmo
Peter: James Laing
Anna, Peter felesége: Þóra Einarsdóttir
Apa: Jakob Zethner
Anya: Hanna Dóra Sturludóttir
Ezredes: Ólafur Kjartan Sigurðarson

Szövegkönyv: Kerstin Perski
Zenei vezető/Karmester: Bjarni Frímann Bjarnason
Díszlet: Steffen Aarfing
Rendezőasszisztens: Amy Lane
Rendező: Kasper Holten
Közreműködik: Alba Regia Szimfonikus Zenekar