1554
post-template-default,single,single-post,postid-1554,single-format-standard,wp-custom-logo,theme-stockholm,stockholm-core-2.3.2,woocommerce-no-js,tribe-no-js,tec-no-tickets-on-recurring,woolentor_current_theme_stockholm,select-theme-ver-9.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode_footer_adv_responsiveness,qode_footer_adv_responsiveness_1024,qode_footer_adv_responsiveness_one_column,qode_menu_center,qode-mobile-logo-set,qode-elegant-product-list,qode-single-product-large-gallery-type,qode-single-product-thumbs-below,woolentor-empty-cart,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-2481,tribe-theme-stockholm

Domokos Johanna: Skandináv őslakosok

#nordiccontent

Három Holló / Drei Raben

2019. 05. 14.

 

A több évszázada erős asszimilációnak alávetett számik (külső nevükön: lappok) harcolnak a világ őslakos népei közül az egyik legeredményesebben jogaikért, átminősült hagyományaik pedig a mai napig szerves részei pezsgő kultúrájuknak.

 

Mégis hogyan lehetséges ez? Milyen szerepet játszik benne a kortárs művészet és énekes hagyományuk, a jojka? Miért lett ugyanakkor európai otthonuk évszazadról évszázadra kisebb; miért élnek ugyanannyian ma, mint a középkorban? Mik a legnagyobb kihívásaik? És hogyan kell érteni a kortárs számi „művészterroristák” akcióit?

 

Domokos Johanna a számi kultúra és irodalom szakértője, előadása lírai, képi, zenei és elemző betekintést nyújt a számik 21. század eleji helyzetébe.

 

hangfelvétel