1271
post-template-default,single,single-post,postid-1271,single-format-standard,wp-custom-logo,theme-stockholm,woocommerce-no-js,codesigner,wl,woocommerce,stockholm,tribe-no-js,tec-no-tickets-on-recurring,select-theme-ver-9.6,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode_footer_adv_responsiveness,qode_footer_adv_responsiveness_1024,qode_footer_adv_responsiveness_one_column,qode_menu_center,qode-mobile-logo-set,qode-elegant-product-list,qode-single-product-large-gallery-type,qode-single-product-thumbs-below,elementor-default,elementor-kit-2481,tribe-theme-stockholm

Den svenska litteraturen // svartsjuka och sprit?

[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” text_align=”left” background_animation=”none” css_animation=””][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” text_align=”left” background_animation=”none” css_animation=””][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Johanna Frid och Måns Wadensjö, två av de senaste årens mest uppmärksammade svenska författare mötte i ett samtal om text, verklighet och litteratur på Három Holló i Budapest. Finns det en nordisk litteratur? Vilka delar av livet är det möjligt att göra litteratur av – och varför utspelar sig deras senaste romaner egentligen på Instagram respektive på en butik där man säljer sprit? Det var en unik chans att få en inblick i den samtida svenska litteraturen.

 

Johanna Frid (f. 1988) debuterade med diktsamlingen Familieepos och stod för 2018 års stora genombrott i svensk litteratur med romanen Brinn Oslo Brinn – en bok som handlar om svartsjuka och med skarp blick undersöker två av vår tids stora kvinnosjukdomar, Instagram och endometrios. Den har hyllats av kritiker och belönats med Dagens Nyheters Kulturpris 2019 med motiveringen: ”Med stilistisk finess har Johanna Frid grävt i de mörkaste av själens utrymmen.”

 

Måns Wadensjö (f. 1988) debuterade 2009 med romanen Förlossningen som belönades med Författarförbundets Katapultpris, och har sedan dess publicerat romanerna ABC-Staden och Människor i Solna. Hans senaste bok Monopolet utkom 2019, handlar om arbetet på den statliga alkoholkedjan Systembolaget och har av kritikerna beskrivits som ”Wadensjös största språkliga triumf hittills” och ”litterär trollkonst som skapar spänning ur det till synes spänningslösa och stillastående.”

 

Inspelning

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” text_align=”left” background_animation=”none” css_animation=””][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” text_align=”left” background_animation=”none” css_animation=””][vc_column width=”1/3″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_gallery interval=”5″ images=”1272,1273,1274,1275,1276,1277,1278,1279″ img_size=”{max-width: 800px; width: auto; max-height: 800px;}”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” text_align=”left” background_animation=”none” css_animation=””][vc_column][/vc_column][/vc_row]